Onze werkwijze
KERNACTIVITEIT
Samen met u maken maken wij de rantsoenen voor uw vee. De samenstelling van de rantsoenen hangt sterk af van uw wensen en randvoorwaardes zoals de beschikbaarheid en prijs van grondstoffen, beschikbaarheid van ruwvoer en wetgeving.
Onze werkwijze is strikt onafhankelijk. Dat betekent dat we prijs kunnen opvragen voor krachtvoersamenstellingen en mineralensamenstellingen bij verschillende leveranciers. Door onze onafhankelijkheid zijn we in staat om met u scherp na te denken over inkoop van grondstoffen en andere productiemiddelen op uw bedrijf.
DOELGERICHT
Wij optimaliseren de rantsoenen van uw vee. Doelen worden door u, in samenspraak met ons, gesteld.
Kennis
Wij baseren onze kennis op gepubliceerd onderzoek en op praktijkervaring. Omdat we sinds 2006 bestaan, en omdat we in veel verschillende omstandheden werken hebben we veel ervaringen opgedaan en doen we nog steeds nieuwe ervaringen op.
Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk als achtergrond van onze ervaringen. Soms helpen studies bij het interpreteren van ervaringen in de praktijk, soms is het ook zo dat praktijkervaringen niet direct te rijmen zijn met onderzoek. Deze combinatie maakt ons kritisch maar ook leergierig.
Optimalisatie van rantsoenen
Met onze rantsoenen proberen wij de penswerking en algemene gezondheid van de koeien te bevorderen, waardoor productie en levensduur toenemen. De kwaliteit van ruwvoer is van doorslaggevend belang voor de
e rantsoenen van Dairyconsult optimaliseren de penswerking en voeropname. Hierdoor verbetert de productie en gezondheid van de koeien. De beoordeling van fysieke eigenschappen van het ruwvoer is de basis voor het advies.
Dairyconsult gebruikt actuele grondstofprijzen en de chemische samenstelling van grondstoffen om op elk moment de beste rantsoensamenstelling te berekenen. Dairyconsult maakt gebruik van een optimaliseringtechniek (Lineair Programmeren) waardoor de rantsoenen de optimale verhouding tussen prijs en samenstelling hebben.
Mineralen excretie
Vermindering van stikstof en fosfaat aanvoer door het voer en verlaging van het melkureum is voor melkveebedrijven aantrekkelijk.
Dairyconsult berekent melkdrijvende rantsoenen met een laag eiwitgehalte. Dit leidt tot een melkureumgehalte van rond 20. Verder beperkt Dairyconsult door bewuste selectie van eiwitrijke grondstoffen de fosfaataanvoer. Dairyconsult begeleidt in de keuze van het bouwplan en oogsttijdstip om optimaal gebruik te maken van eigen grond en ruwvoer.
Voermanagement
Dairyconsult adviseert op managementfactoren die van invloed zijn op productie en gezondheid van koeien. Gemengde rantsoenen moeten bijvoorbeeld zo zijn gemengd dat selectief vreetgedrag van koeien wordt voorkomen.
Melkrobot
Dairyconsult heeft ervaring in het begeleiden van melkveebedrijven met melkrobots. Bij gebruik van melkrobots is bezoeksfrequentie een belangrijke voorwaarde voor het functioneren van het systeem. Een hoge bezoekfrequentie zorgt voor een verhoging van melkproductie en een betere persistentie van de koeien. Uit onderzoek blijkt dat een hoge bezoekfrequentie niet zonder meer wordt bereikt door een hoge krachtvoergift in de robot. Wel blijkt dat een hoog krachtvoergift in de robot leidt tot een lagere ruwvoeropname van de koeien. Bach et al., Journal of Dairy Science, 2007.
Beweiding
Weidegras heeft altijd een hogere voederwaarde dan een kuil van hetzelfde gras door inkuilverliezen. Door aanvulling met een passend gemengd rantsoen bereiken wij een constant goede melkproductie en een hoge stikstofbenutting. Ook voorkomen wij problemen zoals grastetanie (kopziekte).
Transitieperiode
Problemen rond het afkalven, zoals melkziekte en slepende melkziekte, zijn sterk gerelateerd aan de voeding. Bijvoorbeeld, een hoog calciumgehalte in het droogstandrantsoen verhoogt het risico op melkziekte. Met gerichte rantsoenering kunnen wij deze problemen verminderen. Een probleemloze start van de lactatieperiode zorgt voor betere vruchtbaarheid en productie van de dieren.